E l y a f N e d i r ?
Kısaca elyafı tanımlayacak olursak;
Gerilen, kopan, birbiriyle yapışabilen, eni boyuna göre daha kısa olan çeşitli renkleri olabildiği gibi renksizde olabilen lifler topluluğuna elyaf deriz.
Dokuma ürünlerinin çeşitli ham maddeleri vardır. Bu hammaddeler çeşitli kaynaklardan elde edilmektedir. Doğal olarak bitki, hayvan ve madeni kaynaklardan elde edilen bu hammaddeler, yapay olarak ise kimyasal usüller ile de üretilebilir.
Bitkilerden üretilen başlıca elyaflar; Pamuk, Kapak, Keten, Kenevir, Jüt, Rami, Manila, Alfa, Sisal, Koko vb 'dir.
Hayvanlardan üretilen başlıca elyaflar; Yün, Moher, deve Tüyü, Kaşmir, Lama, Angora Tavşan Tüyü, İpek vb 'dir.
Uzunluklarına göre elyafları genellikle iki gruba ayırabiliriz.
-Kontinü Kesiksiz: Genellikle uzun liflidir. İpek ve Kimyasal üretimi yapılan bir çok elyaf bu kategoriye girmektedir. Kontinü Kesiksiz ürünler içerisinde bulunan Kimyasal elyaflar kısa kesilerek Stapel Kesikliye çevrilebilir.
-Stapel Kesikli: Genellikle her bir elyaf 1 Cm kadardır. Pamuk, Yün cinsindendir.
Elyafın boyu kalitesini etkilesede, farklı etkenlerde elyaf kalitesini etkilemektedir. Bunlar;
*Isı iletkenliği
*Nem ve su çekme yatkınlığı
*Küflenmesi
*Parlaklığı
*İnceliği, kalınlığı ve esnekliği
*Mukavemetidir.
İnce elyaflar kalın elyaflara göre daha yumuşak olup dikişe daha yatkın ısı izolasyonu daha iyidir.
Elyafta incelik sırası genellikle; İpek, Poliamid Naylon, Pamuk, Yün, Moher Tiftik şeklindedir. Dokuma işlemlerinde önemli olan elyafın meydana getirdiği ipliğin inceliğidir. Bu incelikler çeşitli ağırlıktan elde edilen elyaf ipliğinin uzunluğuna verilen numaralardan anlaşılmaktadır. Elyaf ipliklerinin numarası ne kadar artarsa, incelikte o kadar artar. Ayrıca elyafın ipliğinin mukavemeti de önemlidir. Mukavemet İpliği etkileyen kuvvetin iplik numarasına bölünmesiyle ölçülür. Nem, bitkilerden üretilen elyafların mukavemetlerini arttırmaktadır. Nem, diğer kaynaklardan üretilen elyafların mukavemetlerini ise azaltmaktadır. Kimyasal kaynaklaradan üretilen cam elyaflar, mukavemeti en fazla olan elyaf çeşitidir. Mukavemet sırasına göre diğer elyaf çeşitleri Poliamid, Polyester, İpek, Keten, Pamuk, Akrilik, Rayon, Asetat İpeği ve Yün olarak sıralanabilir.
Mukavemetten sonra esneklikte elyaf için önemli özellikler içerisinde yer alır. Esneklik, dokumanın mukavemetini arttırmaktadır. Esneklik özelliği az olan elyaflar ile yapılan dokuma işlemlerinde, dokunan üründe gevşeyip, sarkmalar görünmektedir. En çoktan en aza esneme payı sırası; Kauçuk, Elastomer Elyaf, Poliamit, Yün, İpek, Triasetat, Akrilik Elyaf, Polyester, Rayon, Pamuk, Keten ve Cam Elyaftır.
Isı iletme kabiliyetini hangi mevsimde, kumaşın hangi elyaftan yapıldığı etkilemektedir. İpliğin dokunması ısı geçirgenliği bakımından kumaşı etileyen bir faktördür. En çoktan, en aza ısı iletkenliğini sıralayacak olursak bunlar; Keten, Pamuk, Rayon, Asetat İpliği, Poliamid, Polyester, Yün, Akirlik ve Cam Elyaftır.
Elyafların nem çekme ve çektiği nemi buharlaştırıp atma özelliği, yaz sıcaklarında rahatlık bakımından önemli özelliklerindendir. Ayrıca nemi çekme ve buharlaştırma hızı da bu bakımdan çok önemlidir. Nem çekme özelliği sırasıyla Yün, Pamuk, Keten, Rayon, İpek, Asetat İpliğidir. Nem çeken elyaflarda özellikle Pamuk, Keten ve Rayonların Küflenme hassasiyeti daha yüksektir.
Son olarak; Elyafın inceliği, yüzey yapısı, uzunluğu, birbirlerine iyi yapışması eğirme kabiliyetini önemli miktarda etkilemektedir. Okuduğunuz metin Seta Elyaf tarafından düzenlenerek yazılmıştır. İzinsiz kopyalanması yasaktır.
Boncuk Elyaf
Boncuk Elyaflar, yüksek devirli dağıtma ve püskürtme makinalar aracılığıyla, çeşitli işlemlerden geçirilerek üretilir. Boncuk elyafların, basınç ve baskılara dayanıklı olması kullanıcılarına rahatlık hissi vermektedir. Ayrıca boncuk elyaflar tek tek, küçük ve yuvarlak parçalar halinde olduğundan kullanılan yerlerin daha dolgun olmasını sağlamaktadır. Ayrıca ısı dengesini eşit miktarda dağıttığı için içerisinde bulundurduğu hava kabarcıklarını da eşitlenmektedir. Bu sayede boncuk elyaf kullanılan ürünlerin bozulma ve çökme süresi daha uzundur. Üretimini yaptığımız, Seta Boncuk elyafların birbirlerine yapışma oranı çok düşük olduğundan dolayı kullanım öncesi kabarık haline, kullanımdan sonra da çok kısa bir süre içerisinde dönebilmektedir.
Mikrojel Elyaf
Kaz tüyü ısısını ve konforunu sağlamakta olan Seta Mikrojel Elyaf, Sentetik dolgu maddelerinin, nano teknolojiyle bir araya gelmesiyle üretilir. Rahatlığını ve dolgun hacmini oldukça uzun süre korur ayrıca alerji oluşumunu azaltır. Mikrojel elyafı elinize aldığınızda ipeksi ve kullanıma bağlı olarak sakinlik hissi verdiğini fark edebilirisiniz. Bunun en büyük nedeni, Mikrojel Elyaflar nem ve ısı dengesini genellikle kontrol altında tutmasıdır. Seta Mikrojel Elyaftan yapılan yastıklar sizlere konforlu bir uyku keyfi yaşatacaktır.